Het Nieuwe Eemland

De school voor jou?

Lees meer over hoe de verschillende studies in elkaar steken!

Ontdek al jouw talenten! Wie ben jij, wat kan je en wat wil je? Deze vragen staan bij ons in alle vier de leerjaren centraal.

Een ontdekkingsreis naar jezelf! Klik snel verder voor alle informatie over 5 jaar havo op Het Nieuwe Eemland!

Daag jezelf uit! Op het vwo dagen we je uit om het meeste uit jezelf te halen en jezelf te laten zien.

Hoe ziet de eerste week als brugklasser eruit? Hoe bereid ik mij voor en hoe verloopt de rest van het jaar?

Lees alles over de EEM-projecten wereld, onderzoek, beeldende kunst en podiumkunst, of… ga je toch voor de sportklas?

Op Het Nieuwe Eemland vinden we goede begeleiding erg belangrijk. Wij willen dat je gezien wordt en dat je je prettig en veilig voelt!

Op Het Nieuwe Eemland krijg je niet alleen maar les. Er gebeurt nog veel meer! 

Wat is de missie en visie van Het Nieuwe Eemland? Lees ook over ons gevarieerde onderwijsprogramma met veel keuzeruimte.

Ben je er al helemaal van overtuigd dat wij de school voor jou zijn? Meld je dan snel aan!

Welkom op Het Nieuwe Eemland!

Video afspelen

Onze brugklassen

Wij hebben de volgende brugklassen: mavo/havo, havo/vwo en vwo. Vanwege een afname in interesse voor het gymnasium is inschrijven voor het gymnasium niet meer mogelijk vanaf schooljaar 2023-2024.

 

In de mavo/havo brugklas wordt op mavo-niveau lesgegeven en in de havo/vwo brugklas op havo-niveau. Hier hebben we bewust voor gekozen, omdat we het belangrijk vinden dat jij succes ervaart. Goede resultaten werken motiverend en helpen jou het beste uit jezelf te halen.

 

Wanneer je start in een mavo/havo brugklas, bekijken we in de loop van het eerste schooljaar of je doorstroomt naar mavo 2 of havo/vwo 2. In het tweede leerjaar bereiden wij je voor op het maken van de juiste keuze qua vakkenpakket voor mavo 3. Vandaar dat de brugperiode van een mavo/havo brugklas één jaar duurt.

 

Wanneer je start in een havo/vwo of vwo brugklas bekijken we aan het einde van het tweede schooljaar of je doorstroomt naar havo 3 of vwo 3. Op deze manier heb je voldoende tijd om te wennen en te laten zien wat je in huis hebt.

 

Wij vinden het belangrijk dat alle leerlingen op de juiste plek zitten. Maatwerk is daarbij het sleutelwoord. Is het voor jou beter om tussentijds een ander studiepad te vervolgen (bijvoorbeeld van havo/vwo 1 naar vwo 2 of van mavo 2 naar havo 3), dan kijken we als docententeam wat het beste bij je past. Kijk hieronder/hiernaast voor de gangbare studiepaden op Het Nieuwe Eemland.

Kies je voor Het Nieuwe Eemland? Dan doen we er alles aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo hebben we uitgebreid contact met jouw basisschool en krijgen we in een overdracht de juiste informatie mee. Hierdoor kunnen we jou goed begeleiden.

Op het aanmeldformulier geef je aan welk EEM-project je wilt volgen. Je kunt kiezen uit wereld, onderzoek, beeldende kunst of podiumkunst. Maar je kunt ook kiezen voor de sportklas! 

Vlak voor de zomervakantie organiseren wij een kennismakingsochtend, zodat je je klasgenoten, je mentor en je coach alvast leert kennen. Tijdens deze ochtend krijg je bovendien alle informatie die je nodig hebt om na de zomer goed van start te gaan! Ook zijn de tutoren aanwezig, hierover straks meer.

De eerste schoolweek staat in het teken van de introductie. Zo leer jij je klasgenoten, je mentor en je coach goed kennen. Je hebt een één-op-één gesprek met je coach over wat voor jou tijdens deze eerste periode op de middelbare school belangrijk is. We gaan niet op schoolkamp, maar organiseren wél allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan kennismakingsspellen, teambuildingsactiviteiten maar ook sport- en creatieve activiteiten. Daarnaast bespreekt de mentor tijdens de introductieweek allerlei praktische dingen met je, zoals: waar zijn de kluisjes? Hoe moet ik het rooster lezen? Hoe werkt Magister? En hoe kan ik me inschrijven voor de EEM-uren? Tijdens de introductieweek zijn de tutoren ook aanwezig. Zij delen hun ervaringen met je en zijn er voor een antwoord op al jouw vragen. De introductieweek sluiten we af met een gezellig feest voor alle brugklassen.

Wij vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt. Je wordt daarbij ondersteund door een tutor. Een tutor is een leerling uit klas 3. Je kunt hem of haar zien als een soort vraagbaak, die vanuit ervaring veel kan vertellen én een luisterend oor voor je is. Zo is de tutor aanwezig bij de kennismakingsochtend en de introductieweek. Maar ook daarna! De tutor zal tijdens de pauze regelmatig in de Arena zijn om te vragen hoe het met je gaat.

Sinds een paar jaar werken we met Bring Your Own Device (BYOD). Naast lesboeken, werkboeken en schriften verwachten we dat je ook een eigen laptop meeneemt naar school. Dit device zien we als een extra leermiddel, en dus niet als vervanging van alle leermiddelen. Per vak wordt dit in meer of mindere mate ingezet. Sommige vakken hebben een compleet digitale lesmethode, bij andere vakken werk je af en toe met speciale programma’s of apps. Om digitaal te kunnen werken maken we een account voor je aan in de Microsoft Office 365-omgeving van onze school. Je krijgt een e-mailadres en een wachtwoord waarmee je inlogt.

EEM-projecten

Elke brugklasleerling komt in een basisklas: mavo/havo, havo/vwo, vwo of gymnasium. In een basisklas krijgt een leerling alle vakken die hij nodig heeft om in de bovenbouw verder te gaan. Daarnaast werken alle leerlingen in de onderbouw 1 middag per week aan een door henzelf gekozen EEM-project of volgen zij clinics in de sportklas.

 

Elk kind heeft talenten. Wij willen graag dat je je talenten nog verder ontwikkelt.

 

  • Tijdens de EEM-projecten werken alle leerlingen van hetzelfde leerjaar 1 middag per week samen aan een project dat zij gekozen hebben.
  • De leerlingen die voor de sportklas kiezen volgen op die middag clinics in en buiten de school.
  • Er zijn geen speciale toelatingscriteria.
  • De leerlingen die voor de sportklas kiezen, kunnen dat gedurende de hele onderbouw doen. De leerlingen die voor de EEM-projecten kiezen, kunnen jaarlijks hun keuze maken.

Bij de EEM-uren kiezen leerlingen of ze zich verder willen verdiepen in een vak, juist wat extra hulp willen voor een vak, huiswerk willen maken of aan de slag gaan met iets heel anders, zoals bijvoorbeeld sterrenkunde, programmeren, filosofie, yoga of het schoolkoor.

In het EEM-project wereld werken vakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde en biologie samen. Elke week werk je een middag samen met andere leerlingen aan een thema. Het basisprogramma van de vakken krijg je in de basisklas. Bij het EEM-project ga je de diepte in of ga je juist een onderwerp onderzoeken dat niet in het basisprogramma zit. Hoe verandert de wereld om ons heen? Hoe komt dat? Leerlingen hebben in de afgelopen jaren een project over wonen gedaan, daarbij ook hutten gebouwd in het bos en bedacht hoe je met je gezin in luxe kunt wonen op slechts 25 m², gevlogd over de hipste stad van Nederland, gekookt in het leerhotel naast de school en onderzocht hoe je hygiënisch met je eten om moet gaan. In het derde leerjaar zetten ze nu bijvoorbeeld een bedrijfje op om te ontdekken wat daar eigenlijk allemaal bij komt kijken.

In de basisklas maak je kennis met science, wiskunde, biologie, natuur- en scheikunde. Bij het EEM-project onderzoek werken deze vakken samen. Tijdens de lessen ga je ontwerpen en bouwen, ontdek je de mogelijkheden van de 3D-printer, leer je programmeren, proefjes en onderzoek doen. Dit doe je niet alleen natuurlijk, maar samen met andere leerlingen die voor deze klas gekozen hebben. Daarnaast ontdek je dat technische vakken leuk zijn en dat heel veel beroepen hiermee te maken hebben. De talentklas onderzoek doet mee aan scholenwedstrijden zoals lego league en Bouwbazen.

 

In je basisklas maak je kennis met tekenen en handvaardigheid, maar het extra krijg je tijdens het EEM-project beeldende kunst. Je leert nieuwe dingen: digitale technieken, bijzondere beeldende druktechnieken, fotografie, keramiek, enz. Elke week ga je, samen

met andere leerlingen, aan de slag met een thematisch project. Je onderzoekt wat kunstenaars met het thema hebben gedaan. Dan ga je zelf aan de slag.

 

In de basisklas krijg je lessen drama en muziek. Als je het leuk vindt om muziek te maken, toneel te spelen, films te bedenken, enz., kies je daarnaast voor het EEM-project podiumkunst. Je gaat dan met leerlingen van andere klassen aan de slag met acteren, muziek maken en componeren bij een toneelstuk of film, dansen, enz. Je onderzoekt wat kunstenaars doen en gaat er vervolgens samen met de andere leerlingen uit je groep mee aan het werk. Onze school heeft een prachtig theater, een mooi muzieklokaal met studio’s en verschillende lokalen tekenen en handenarbeid.

 

Naast het basisprogramma lichamelijke oefening (l.o.) in de basisklas, ga je in de sportklas net een stapje verder dan in de gewone gymnastiekles. In de talentklas sport ga je een middag per week met leerlingen uit andere brugklassen andere sporten doen dan je normaal in de lo-lessen doet. Je gaat daarvoor vaak met je klas op pad naar locaties in de buurt van de school, waar je les krijgt van specialisten in die sport. En je leert niet alleen meer over sport, maar ook over samenwerken, leidinggeven en organiseren. Je kunt trouwens bij ons in de bovenbouw ook sport als examenvak kiezen. In de mavo heet dat LO2, in havo en vwo is dat BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij).

 

Het Nieuwe Eemland heeft drie sportvelden. Daarnaast beschikt de school over drie sportzalen, waarvan we er twee kunnen omtoveren tot een grote sporthal. In verband met het aanbieden van clinics vragen wij een extra financiële bijdrage. In 2023-2024 is dat € 150, –

Video afspelen

Begeleiding

Op Het Nieuwe Eemland vinden we goede begeleiding erg belangrijk. Wij willen dat je gezien wordt en dat je je prettig en veilig voelt. Het behalen van goede resultaten is belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk dat je je blijft ontwikkelen, plezier hebt op school en dat je jezelf kunt zijn in de klas.

Iedere vakdocent biedt jou de begeleiding die nodig is om de lesstof onder de knie te krijgen. Je krijgt veel feedback, zodat je weet waar je staat en wat je nog moet leren. Ook maak je toetsen en opdrachten, al dan niet voor een cijfer. We kiezen er bewust voor om in de onderbouw maximaal één summatieve toets (toets voor een cijfer) per dag en maximaal drie per week in te plannen, zodat de druk niet te hoog wordt.

Aan het begin van het schooljaar krijg je een mentor. Tijdens de introductieweek zorgt de mentor ervoor dat je je klas en de school leert kennen. De mentor begeleidt de hele klas. Hij/zij houdt zich bezig met de sfeer in de klas en de manier waarop jij met jouw klasgenoten en docenten omgaat. Tijdens de klassikale mentorlessen leer je ook hoe je je schoolwerk goed kunt plannen en worden onderwerpen als pesten en samenwerken besproken.

Iedere leerling krijgt een eigen coach toegewezen. Zo wordt iedereen bij ons op school gezien. Je coach bespreekt ongeveer iedere drie weken hoe het met je gaat. Hij/zij helpt je bij het maken van keuzes, bijvoorbeeld voor de EEM-uren, en houdt je resultaten in de gaten. Zit je ergens mee? Dan kun je altijd bij je coach terecht. Je coach is ook het eerste aanspreekpunt voor je ouder(s)/verzorger(s).

 

Na iedere periode presenteer je je ontwikkeling aan je coach: twee keer in de vorm van een pitch en twee keer uitgebreider, in de vorm van een presentatie. Bij deze presentaties zijn ook je ouder(s)/verzorger(s) aanwezig.

 

Blijkt dat je extra begeleiding nodig hebt? Dan kan je coach, meestal in overleg met jou en je ouder(s)/verzorger(s), de hulp van de zorgcoördinator inroepen.

Op Het Nieuwe Eemland werken zorgcoördinatoren. Zij zijn de spin in het web als het gaat om extra begeleiding. Zij koppelen jou aan de juiste persoon als je meer begeleiding nodig hebt. De zorgcoördinator weet welke hulp er beschikbaar is, zowel op school als buiten school. Bij welk probleem dan ook. De zorgcoördinator coördineert de begeleiding en zorgt voor een passend begeleidingsplan.

In het begin van het schooljaar word je in de brugklas getoetst op spelling, woordkennis, tekstbegrip en rekenen. Dit doen we om te kijken wat je startniveau is. Als je lager scoort dan gemiddeld, dan kunnen we voor de zekerheid een extra taalonderzoek doen. Eventueel volg je daarna een paar steunlessen spelling, tekstbegrip of rekenen om jou op weg te helpen.

 

Als je een dyslexieverklaring hebt, bespreekt de remedial teacher van welke faciliteiten jij gebruik kan maken. Denk bijvoorbeeld aan extra tijd of werken met Kurzweil. Ook zorgt de remedial teacher dat al jouw docenten daarvan op de hoogte zijn.

 

Als je een dyscalculieverklaring hebt, bespreekt de remedial teacher welke ondersteuning mogelijk is.

Voor ieder wat wils!

Op Het Nieuwe Eemland krijg je niet alleen maar les. Er gebeurt nog veel meer! 

Door kennis te maken met andere culturen en leefgewoonten word je je bewuster van je eigen identiteit. In elk leerjaar staan er daarom excursies op het programma. Zo bezoek je verschillende musea, bijzondere landschappen of maak je een stadswandeling door Amersfoort. In de brugklas staat zelfs de projectweek in het teken van cultuur. Ook voor uitwisselingen ben je bij Het Nieuwe Eemland aan het goede adres. Madrid, Besançon, Liberec… allemaal bestemmingen waar je, als je wilt, naartoe kunt! In leerjaar vier ga je op studiereis, bijvoorbeeld naar Lyon, Praag, Parijs, Salzburg of Londen. Door al deze uitstapjes verbreed je je culturele horizon: in binnen- én buitenland. 

Wij willen een school zijn waar je al je talenten ontwikkelt, zodat je uiteindelijk een opleiding of beroep kiest dat past bij jouw interesses en talenten. Door middel van ons LOB-programma krijg je een duidelijk beeld van jezelf, en daardoor meer inzicht in een opleiding of beroep dat goed bij je past. Je leert om eigen keuzes te maken, waarbij je uitgaat van jouw persoonlijke kwaliteiten en beperkingen, en neemt verantwoordelijkheid voor je keuzes. In elk leerjaar werk je aan diverse opdrachten waarbij je deze vaardigheden ontwikkelt. Tijdens de pitches en presentaties met je coach sta je ook stil bij LOB. We hebben op school drie decanen die je ondersteunen bij je profiel- en studiekeuze. Op deze manier word je zo goed mogelijk ondersteund bij het maken van een juiste keuze voor jouw toekomst.

Het Nieuwe Eemland heeft als enige school in Amersfoort het officiële predicaat ‘topsportvriendelijke school’. Dat betekent dat wij topsporters extra ondersteuning bieden. Op basis van een intake met onze topsportcoördinator krijg je een sportcoach toegewezen. Hij/zij zal jou begeleiden. Zo kunnen wij roosters aanpassen en toetsmomenten verplaatsen indien dit niet goed samengaat met jouw persoonlijke trainingsschema. Hierdoor is het voor vrijwel iedere topsporter mogelijk om te werken aan een (internationale) topsportcarrière en daarnaast succesvol te zijn op school. Hoe fijn is dat?! Meer informatie over het in aanmerking komen voor extra begeleiding vind je hier.

Omdat leerlingen ook andere talenten kunnen hebben, bieden wij dezelfde begeleiding aan al onze ‘toptalentleerlingen’. Hieronder verstaan wij leerlingen die naast school bijvoorbeeld een vooropleiding aan het conservatorium volgen, zingen in het Nationaal Jeugdkoor of succesvol model zijn.

Op Het Nieuwe Eemland vinden we dat je buiten school net zoveel leert als binnen school. We laten je graag in de praktijk zien en ervaren wat je in de lessen hebt geleerd. Zo zijn er excursies naar NEMO in Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum of bezoek je een moskee in Amersfoort. Ook ontdek je het gebied rondom Amersfoort tijdens de excursie “Beleef het Eemland”. Maar er is nog veel meer! Vind je het leuk om lekker te tekenen? Dan kun je buiten de lessen terecht in Het Atelier. Maak je graag muziek? Bespeel dan onze instrumenten en musiceer met medeleerlingen in het muzieklokaal of in de geluidsdichte studio’s. Op Het Nieuwe Eemland is er voor ieder wat wils!

Naast het basisprogramma lichamelijke oefening (l.o.) in de basisklas, ga je in de sportklas net een stapje verder dan in de gewone gymnastiekles. In de talentklas sport ga je een middag per week met leerlingen uit andere brugklassen andere sporten doen dan je normaal in de lo-lessen doet. Je gaat daarvoor vaak met je klas op pad naar locaties in de buurt van de school, waar je les krijgt van specialisten in die sport. En je leert niet alleen meer over sport, maar ook over samenwerken, leidinggeven en organiseren. Je kunt trouwens bij ons in de bovenbouw ook sport als examenvak kiezen. In de mavo heet dat LO2, in havo en vwo is dat BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij).

 

Het Nieuwe Eemland heeft drie sportvelden. Daarnaast beschikt de school over drie sportzalen, waarvan we er twee kunnen omtoveren tot een grote sporthal. In verband met het aanbieden van clinics vragen wij een extra financiële bijdrage. In 2023-2024 is dat € 150, –

Onze visie en missie

Onze bedoeling of missie is waar we voor staan en waar we met elkaar voor gaan. Zie onze bedoeling als wat we onze leerlingen mee willen geven in de jaren op onze school. Dat omschrijven we als volgt. 

 

We willen dat leerlingen aan het eind van de schoolloopbaan bij ons op school zelfbewust zijn, zelf aan het stuur zitten en midden in de maatschappij staan en daar op een positieve manier invloed op uitoefenen. 

 

Wij gaan voor de best mogelijke versie van Het Nieuwe Eemland. En voor een school…

 

  • waar iets te kiezen valt
  • waar iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn, met oog voor de ander en de omgeving
  • waar we met een positieve blik naar elkaar kijken
  • waar niet alleen het resultaat, maar ook de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en medewerkers belangrijk is
  • waar we doen wat we zeggen en zeggen wat we doen
  • waar leerlingen en collega’s verantwoordelijkheid krijgen en nemen voor hun werk en de school als geheel 
  • waar leerlingen/medewerkers graag komen en met plezier leren/werken met en van elkaar 
  • waar ruimte is om van je fouten te leren 


De visie op onderwijs is gebaseerd op de volgende kernwaarden: persoonlijk, flexibel, betrokken, toekomstgericht en een stevige kennisbasis. Om deze kernwaarden vorm te geven, focussen we ons naast veiligheid en een plezierige sfeer op de volgende punten: 
 

  • Keuzemogelijkheden
  • Ontwikkeling én resultaat
  • Mentoraat en coaching

Ontwikkeling én resultaat

Omdat iedereen anders is, zal ook de ontwikkeling van iedereen anders zijn. Daarom krijg je bij ons op school niet alleen een stevige kennisbasis maar kijken we ook naar wat je al kan en waar je nog aan moet werken. De feedback die je van docenten krijgt, helpt je om verder te ontwikkelen en persoonlijke doelen te behalen. Daarbij leer je vaardigheden als zelfstandig werken, samenwerken, presenteren en communiceren.

Op Het Nieuwe Eemland maken we een verschil tussen formatieve en summatieve toetsen.
 
Formatieve toetsen zijn toetsen waar je géén cijfer voor krijgt. Ze geven jou inzicht in waar je staat en wat je nog moet leren. Met andere woorden: het gaat om de feedback die je krijgt. Formatieve toetsen tellen niet mee bij het bepalen van het cijfer voor een vak.
 
Summatieve toetsen zijn toetsen waar je wél een cijfer voor krijgt. Alle summatieve toetsen samen, bepalen het uiteindelijke cijfer voor een vak. De cijfers worden geregistreerd in Magister. Om de toetsdruk te beperken, heb je maximaal één summatieve toets per dag en maximaal drie summatieve toetsen per week.
 

Aanmelden

Voorbereiding op de brugklas
Kies je voor Het Nieuwe Eemland? Dan doen we er alles aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo hebben we uitgebreid contact met jouw basisschool en krijgen we in een overdracht de juiste informatie mee. Hierdoor kunnen we jou goed begeleiden.

Op het aanmeldformulier geef je aan welk EEM-project je wilt volgen. Je kunt kiezen uit wereld, onderzoek, beeldende kunst of podiumkunst. Maar je kunt ook kiezen voor de Sportklas! Meer informatie over de EEM-projecten en de Sportklas is te vinden op onze website. 

Vlak voor de zomervakantie organiseren wij een kennismakingsdag zodat je je klasgenoten, je mentor en coach alvast leert kennen. Ook zijn de tutoren op deze dag aanwezig. Over de rol van de tutor straks meer. Tijdens deze kennismakingsdag krijg je bovendien alle informatie die je nodig hebt om na de zomer goed van start te gaan!

Wat leuk dat je interesse hebt voor onze school. Het is nog te vroeg om je aan te melden voor onze school. Binnenkort kun je je hier online aanmelden. Meer informatie volgt. 

Klik hier voor de plaatsingsprocedure van Meerscholen.