Onze brugklassen

Wij hebben de volgende brugklassen: mavo/havo, havo/vwo en vwo. Vanwege een afname in interesse voor het gymnasium is inschrijven voor het gymnasium niet meer mogelijk vanaf schooljaar 2023-2024.

 

In de mavo/havo brugklas wordt op mavo-niveau lesgegeven en in de havo/vwo brugklas op havo-niveau. Hier hebben we bewust voor gekozen, omdat we het belangrijk vinden dat jij succes ervaart. Goede resultaten werken motiverend en helpen jou het beste uit jezelf te halen.

 

Wanneer je start in een mavo/havo brugklas, bekijken we in de loop van het eerste schooljaar of je doorstroomt naar mavo 2 of havo/vwo 2. In het tweede leerjaar bereiden wij je voor op het maken van de juiste keuze qua vakkenpakket voor mavo 3. Vandaar dat de brugperiode van een mavo/havo brugklas één jaar duurt.

 

Wanneer je start in een havo/vwo of vwo brugklas bekijken we aan het einde van het tweede schooljaar of je doorstroomt naar havo 3 of vwo 3. Op deze manier heb je voldoende tijd om te wennen en te laten zien wat je in huis hebt.

 

Wij vinden het belangrijk dat alle leerlingen op de juiste plek zitten. Maatwerk is daarbij het sleutelwoord. Is het voor jou beter om tussentijds een ander studiepad te vervolgen (bijvoorbeeld van havo/vwo 1 naar vwo 2 of van mavo 2 naar havo 3), dan kijken we als docententeam wat het beste bij je past. Kijk hieronder/hiernaast voor de gangbare studiepaden op Het Nieuwe Eemland.

Kies je voor Het Nieuwe Eemland? Dan doen we er alles aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo hebben we uitgebreid contact met jouw basisschool en krijgen we in een overdracht de juiste informatie mee. Hierdoor kunnen we jou goed begeleiden.

 

Op het online aanmeldformulier geef je aan welk EEM-project je wilt volgen. Je kunt kiezen uit wereld, onderzoek, beeldende kunst of podiumkunst. Maar je kunt ook kiezen voor de sportklas! Wanneer je kiest voor de sport klas, kun je geen EEM-project kiezen. 

 

Vlak voor de zomervakantie organiseren wij een kennismakingsochtend, zodat je je klasgenoten, je mentor en je coach alvast leert kennen. Tijdens deze ochtend krijg je bovendien alle informatie die je nodig hebt om na de zomer goed van start te gaan! Ook zijn de tutoren aanwezig, hierover straks meer.

De eerste schoolweek staat in het teken van de introductie. Zo leer jij je klasgenoten, je mentor en je coach goed kennen. Je hebt een één-op-één gesprek met je coach over wat voor jou tijdens deze eerste periode op de middelbare school belangrijk is. We gaan niet op schoolkamp, maar organiseren wél allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan kennismakingsspellen, teambuildingsactiviteiten maar ook sport- en creatieve activiteiten. Daarnaast bespreekt de mentor tijdens de introductieweek allerlei praktische dingen met je, zoals: waar zijn de kluisjes? Hoe moet ik het rooster lezen? Hoe werkt Magister? En hoe kan ik me inschrijven voor de EEM-uren? Tijdens de introductieweek zijn de tutoren ook aanwezig. Zij delen hun ervaringen met je en zijn er voor een antwoord op al jouw vragen. De introductieweek sluiten we af met een gezellig feest voor alle brugklassen.

Wij vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt. Je wordt daarbij ondersteund door een tutor. Een tutor is een leerling uit klas 3. Je kunt hem of haar zien als een soort vraagbaak, die vanuit ervaring veel kan vertellen én een luisterend oor voor je is. Zo is de tutor aanwezig bij de kennismakingsochtend en de introductieweek. Maar ook daarna! De tutor zal tijdens de pauze regelmatig in de Arena zijn om te vragen hoe het met je gaat.

Op het Nieuwe Eemland werken we met Bring Your Own Device (BYOD). In de onderbouwklassen is het werken met een digitaal apparaat (ook wel device genoemd) meer en meer een onderdeel van de vaklessen. Naast lesboeken, werkboeken en schriften verwachten we dus dat je ook een eigen tablet, netbook of laptop meeneemt naar school. We hebben voor deze manier van werken gekozen om de mogelijkheden van de digitale wereld beter te kunnen gebruiken in ons onderwijs en in onze lessen. De samenleving verandert, Het Nieuwe Eemland dus ook.

Wil je nog meer uitgebreide informatie over BYOD dan kunt u hier klikken.