Toptalentvriendelijke school

Ben jij een topsporter die sportieve ambities najaagt en tegelijkertijd een mavo-, havo- of vwo-diploma wil halen? Of ben jij uitzonderlijk getalenteerd op het gebied van bijvoorbeeld theather of muziek? Dan ben je bij Het Nieuwe Eemland aan het juiste adres! Wij bieden je een begeleidingstraject, afgestemd op jouw topprogramma buiten school.

Tijdens jouw periode op het voortgezet onderwijs stimuleren we je om het beste uit jezelf te halen; zowel buiten school als op school. Onze ervaren topsport en -cultuurcoördinatoren spelen hierin een belangrijke rol. Samen met je mentor ondersteunen zij jou bij je persoonlijke ontwikkeling. Je staat er dus niet alleen voor!

Top-cultuurondersteuning
De één heeft een talent op het gebied van sport, de ander op het gebied van cultuur. Zo zitten er op Het Nieuwe Eemland leerlingen die in nationale musicals spelen, leerlingen die modellenwerk doen en leerlingen die deel uitmaken van een landelijk (jeugd)orkest. Al deze talenten steken hier, naast hun school, veel tijd in. Soms nog wel meer dan leerlingen die aan topsport doen. Sinds 2014 heeft HNE officieel het predicaat ‘topsportvriendelijke school’, maar ook leerlingen met ander uitzonderlijk talent verdienen natuurlijk gepaste begeleiding, zodat zij zich hierin verder kunnen ontwikkelen! Mocht je denken dat jij in aanmerking komt voor een dergelijke begeleiding, kijk dan onderaan deze pagina met wie je contact op kunt nemen hierover. De coördinatoren zullen daarop per individu bekijken welk soort begeleiding geboden kan worden.

Wat houdt ‘topsportvriendelijk’ in?
Leerlingen die op hoog niveau sporten hebben soms moeite om school en sport te combineren. De trainingstijden zorgen ervoor dat er weinig tijd is voor huiswerk of belangrijke trainingen worden zo ingepland dat het niet mogelijk is om alle lessen volgens het rooster te volgen. Op een topsportvriendelijke school missen deze leerlingen toch niets! Mocht de leerling vastlopen, dan helpt de topsportcoördinator met plannen of wordt er samen met de leerling (en ouders) bekeken wat de mogelijkheden zijn voor het inhalen van de gemiste lessen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een bepaalde les in een andere klas volgt of dat de docenten in de vrije tijd een leerling op de hoogte brengen van de gemiste stof. Kortom: Waar het kan ‘gewoon’ en waar het moet ‘op maat’. Een van de voordelen van een Topsportvriendelijke school is dat je niet van school hoeft als je onverhoopt je topsportstatus verliest!

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor de topsportregeling op HNE?
Om voor de topsportregeling van Het Nieuwe Eemland in aanmerking te komen moet je een ‘topsportstatus’ hebben. Hieronder vallen de volgende statussen:

  • NOC*NSF-status: Als je met een status geregistreerd staat in het TMS (Topsport Monitoring System) van NOC*NSF
  • KNVB-status: Als je op de lijst met topsportstatussen voorkomt, aangeleverd door de KNVB
  • RTO-status: Als je bij een RTO (Regionale TopsportOrganisatie) geregistreerd staat in TMS (Topsport Monitoring System) en je actief deelneemt aan het RTO-programma
  • HNE-status: Om in aanmerking te komen voor een HNE-status moet je aan (minimaal één van de) eisen voldoen

Eisen:

  • Lid zijn van en/of uitgenodigd zijn voor de nationale selectie of deelnemen aan nationale selectietrainingen
  • Lid zijn van en/of uitgenodigd zijn voor een kring-, district-, rayon- of gewestelijke selectie van een bond, onder regie van de betreffende bond
  • Deelnemen aan E(J)K, W(J)K of Jeugd Olympische Spelen, deelname Worldcupwedstrijden
  • Spelend in de hoogst landelijke competitie of deelnemen aan wedstrijden op het hoogste niveau van de eigen leeftijdscategorie
  • Als junior spelend in een landelijke senioren competitie

De topsportcoördinator behoudt zich het recht voor om in uitzonderlijke gevallen waarin de criteria en/of minimale eisen niet voldoen, toch een HNE-status toe te kennen.

 

 

Hoe kan ik de topsport- of -cultuurondersteuning aanvragen?


Als je denkt dat je in aanmerking komt voor de topsportregeling van Het Nieuwe Eemland, neem dan contact op met de topsportcoördinator mevrouw M. Land. Zij helpt je graag verder.

m.land@hetnieuweeemland.nl