Toptalentvriendelijk

Ben jij een topsporter die sportieve ambities najaagt en tegelijkertijd een mavo-, havo- of vwo-diploma wil halen? Of ben jij uitzonderlijk getalenteerd op het gebied van bijvoorbeeld theater of muziek? Dan ben je bij Het Nieuwe Eemland aan het juiste adres! Wij bieden je een begeleidingstraject, afgestemd op jouw topprogramma buiten school.

 

Tijdens jouw periode op het voortgezet onderwijs stimuleren we je om het beste uit jezelf te halen; zowel buiten school als op school. Onze ervaren topsportcoördinator en sportcoaches spelen hierin een belangrijke rol. Samen met jouw coach ondersteunen zij jou bij je persoonlijke ontwikkeling. Je staat er dus niet alleen voor!

 

Topsportbegeleiding

Leerlingen die op hoog niveau sporten hebben vaak moeite om school en sport te combineren. De trainingstijden zorgen ervoor dat er weinig tijd is voor huiswerk of belangrijke trainingen worden zo ingepland dat het niet mogelijk is om alle lessen of toetsen volgens het rooster te volgen. Op een topsportvriendelijke school missen deze leerlingen toch niets! Na een intake met de topsportcoördinator krijgt elke topsporter een sportcoach aangewezen. Deze coach heeft affiniteit met sport en weet dus hoe belangrijk sport voor iemand kan zijn! Mocht de leerling ergens tegenaan lopen, dan helpt deze sportcoach met plannen of wordt er samen met de leerling (en ouders) bekeken wat de mogelijkheden zijn voor het inhalen van de gemiste lessen of in voren/achteraf maken van toetsen. Waar nodig heeft de topsportcoördinator daarnaast nog contact met de trainer van de sportclub.

 

Andersoortige talenten

De één heeft een talent op het gebied van sport, de ander op het gebied van cultuur. Zo hebben er op Het Nieuwe Eemland leerlingen gezeten die in nationale musicals speelden, modellenwerk deden, een vooropleiding volgden op het conservatorium en leerlingen die deel uitmaakten van een landelijk (jeugd)orkest. Al deze talenten staken hier, naast hun school, veel tijd in. Soms nog wel meer dan leerlingen die aan topsport doen. Sinds 2014 heeft HNE officieel dan wel het predicaat ‘topsportvriendelijke school’, ook leerlingen met ander uitzonderlijk talent verdienen natuurlijk gepaste begeleiding, zodat zij hun talent verder kunnen ontwikkelen! Mocht je denken dat jij in aanmerking komt voor een dergelijke begeleiding, kijk dan onderaan deze pagina met wie je contact op kunt nemen hierover. De coördinator zal daarop per individu bekijken welk soort begeleiding geboden kan worden.

Het Nieuwe Eemland heeft sinds 2014 het officiële predicaat ‘topsportvriendelijke school’. Dit betekent dat wij topsporters begeleiden, maar dat wij geen TopsportTalentschool zijn. Topsporters die bij ons op school zitten worden niet in een topsportklas geplaatst, maar zitten in een normale klas, tussen leerlingen die niet aan topsport doen. Dit maakt dat topsporters bij ons zoveel mogelijk het normale programma van de school volgen. Valt een leerling buiten de selectie, dan kan hij/zij dus gewoon in dezelfde klas blijven zitten.

Om voor de topsportregeling van Het Nieuwe Eemland in aanmerking te komen moet je een ‘topsportstatus’ hebben. Hieronder vallen de volgende statussen:

  • NOC*NSF-status: Als je met een status geregistreerd staat in het TMS (Topsport Monitoring System) van NOC*NSF
  • KNVB-status: Als je op de lijst met topsportstatussen voorkomt, aangeleverd door de KNVB
  • RTO-status: Als je bij een RTO (Regionale TopsportOrganisatie) geregistreerd staat in TMS (Topsport Monitoring System) en je actief deelneemt aan het RTO-programma
  • HNE-status: Om in aanmerking te komen voor een HNE-status moet je aan (minimaal één van de) eisen voldoen

Eisen:

  • Lid zijn van en/of uitgenodigd zijn voor de nationale selectie of deelnemen aan nationale selectietrainingen
  • Lid zijn van en/of uitgenodigd zijn voor een kring-, district-, rayon- of gewestelijke selectie van een bond, onder regie van de betreffende bond
  • Deelnemen aan E(J)K, W(J)K of Jeugd Olympische Spelen, deelname Worldcupwedstrijden
  • Spelend in de hoogst landelijke competitie of deelnemen aan wedstrijden op het hoogste niveau van de eigen leeftijdscategorie
  • Als junior spelend in een landelijke senioren competitie

De topsportcoördinator behoudt zich het recht voor om in uitzonderlijke gevallen waarin de criteria en/of minimale eisen niet voldoen, toch een HNE-status toe te kennen.


Als je denkt dat je in aanmerking komt voor de topsportregeling van Het Nieuwe Eemland, neem dan contact op met de topsportcoördinator. Zij helpt je graag verder.

Mevr. M. Land
m.land@hetnieuweeemland.nl

Meike Land
Docent LO & toptalentbegeleiding
Ingrid Afman
Afdelingscoördinator havo 3-5, docent aardrijkskunde & toptalentbegeleiding