Omgangsvormen

Op het Nieuwe Eemland willen we graag op een respectvolle manier met elkaar omgaan. De school is een plek waar we met veel mensen samenzijn en waar omgangsvormen de basis vormen om met elkaar te kunnen samenwerken en leren. De omgangsvormen die we hieronder hebben geformuleerd zijn er om richting en duidelijkheid te geven over het gedrag van leerlingen en medewerkers.

De belangrijkste omgangsvormen voor een prettig en veilig schoolklimaat zijn opgenomen in de gedragscode van Het Nieuwe Eemland. Met alle leerlingen wordt aan het begin van het schooljaar de gedragscode besproken. De gedragscode is hier te lezen.

In alle gevallen handelen wij volgens de richtlijnen van de leerplichtwet, zoals deze door de leerplichtambtenaar van de gemeente Amersfoort wordt toegepast. 

Bijzonder verlof
(bruiloft/ bezoek open dag of vakantie buiten de schoolvakanties etc.)
Verlofaanvragen gaan via de afdeling. U dient per e-mail toestemming te vragen aan de conrector en afdelingsondersteuner.
Wanneer uw zoon/dochter een open dag wil bezoeken tijdens schooltijd, dient u de bevestiging van aanmelding aan uw aanvraag toe te voegen.

In het geval van een begrafenis/crematie kunt u een e-mail sturen naar de absentieregistratie. De verzuim coördinatoren zullen de coach van de leerling op de hoogte brengen. 

Relatief verzuim
Er is sprake van relatief verzuim op het moment dat een leerling zonder geldige reden, afwezig is tijdens de les. De leerling wordt dan afwezig gemeld door de betreffende docent.
Stukje over de wettelijke taak leerplicht
De verzuim coördinatoren houden zicht op de verzuimregistraties. Indien een leerling in de eerste 3 maanden 6 keer ongeoorloofd afwezig is geweest wordt hij/zij uitgenodigd voor een gesprek. 
 
Verantwoorden 
Als uw kind zonder afmelding absent is, dan wordt dit geregistreerd als ‘ongeoorloofd verzuim’. U ontvangt in dat geval een email. Mocht uw kind toch geoorloofd afwezig zijn geweest, dan kunt u dat als reactie op deze email aangeven. In dat geval vragen we een reactie per mail binnen 24 uur. Indien we geen reactie ontvangen, gaan we ervan uit dat de absentie ongeoorloofd is en verwachten we dat de leerling de mogelijke consequenties van ongeoorloofd verzuim aanvaardt.
 
Luxe verzuim

Buiten de vakanties om van school wegblijven voor vakantiedoeleinden is niet toegestaan. In heel bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld als ouders door hun werk niet in staat zijn om in schoolvakanties weg te kunnen gaan, is maximaal 10 dagen per jaar extra vrijstelling verlenen toegestaan. De conrector beslist hierover op basis van een schriftelijk verzoek. De eerste twee weken na de zomervakantie is luxeverzuim niet toegestaan. Luxeverzuim wordt altijd doorgegeven aan de leerplichtambtenaar. De activiteiten van dit schooljaar duren t/m vrijdag 18 juli 2025.

Ziekte
Indien de leerling door ziekte niet naar school kan komen kunt u hem/haar afmelden via de e-mail naar absentie@hetnieuweeemland.nl. De ziekte registratie vervalt op het moment dat u uw zoon/dochter weer beter meldt.
 
Let op! Wij willen u erop wijzen dat wanneer u een afmelding doorgeeft voor een schoolexamen wegens ziekte, een reguliere ziekmelding niet voldoende is. In dit geval verzoeken wij u vriendelijk om een ziekmelding op te stellen volgens het daarvoor bestemde format. Dit format dient gericht te worden aan de conrector en ontvangt u per mail.
 

Afspraken
We gaan ervan uit dat u afspraken voor uw zoon/dochter, zo veel mogelijk buiten schooltijd inplant. Indien de leerling een (deel van een) les moet missen kunt u dit per e-mail doorgeven aan absentie@hetnieuweeemland.nl. In de afmelding dient u aan te geven om welke afspraak het gaat (orthodontist, fysio, arts) en welke tijd uw kind afwezig is van school. 

Afmelden vanaf 18 jaar

Op het moment dat een leerling 18 jaar oud is kan hij/zij zichzelf afmelden per e-mail. Let wel, de ouder/verzorger dient meegenomen te worden in de cc. 

Als je verwijderd wordt uit de les, meld je je in de studiezaal en vul je een formulier in; vijf minuten voor het einde van de les ga je terug naar je lokaal en praat je met de docent. Met behulp van het ingevulde formulier, maak je afspraken met je docent.

Wie niet mee kan doen met de LO-lessen, meldt zich aan het begin van de les bij de docent LO en neemt een schriftelijke verklaring van de ouders mee. Afhankelijk van de blessure bepaalt de docent wat het vervolg is. Als een leerling langdurig niet mee kan doen met de lessen LO, dan wordt met de conrector een afspraak gemaakt over de duur van de vrijstelling van de lessen en de invulling van de uren LO.

We gaan op de juiste manier met ons gebouw en de spullen in het gebouw om. Samen houden we het gebouw schoon door afval in de afvalbakken te doen. Alle klassen worden ingezet om na de pauzes corvee te doen. Voor de lift heb je een liftbriefje van de conciërges nodig. Je fiets zet je achter het gebouw, je brommer of scooter voor het gebouw.

Op Het Nieuwe Eemland werken wij voor het gebruik van de mobiele telefoon en smartwatch vanaf schooljaar ’24/’25 met het ‘Thuis of in de kluis’ beleid. Als u hier klikt kun je dit beleid lezen. 

Elke leerling van leerjaarklas 1 t/m 5 neemt een eigen laptop of tablet mee. De docent bepaalt wanneer en hoe de laptop/tablet gebruikt wordt. In de pauze kan de leerling de laptop/tablet in zijn kluisje bewaren. Filmen en fotograferen op school mag alleen als de schoolleiding daar toestemming voor geeft. Elke leerling heeft een e-mailadres van school. Dit adres is bestemd voor schoolgebruik.

Vaak worden tijdens schoolactiviteiten door begeleiders of schoolfotograaf foto’s of filmpjes gemaakt. Deze worden vaak gebruikt als beeldmateriaal. Mocht je/u bezwaar hebben tegen publicatie dan kun je/kunt u bezwaar aantekenen bij de rector. De betreffende foto of het filmpje zal dan niet geplaatst of direct verwijderd worden.

Iedere leerling krijgt de beschikking over een kluisje. Waardevolle spullen en je jas berg je daarin op. Jassen gaan in je kluisje, of hangen op de gang, maar mogen niet mee in het lokaal tenzij de docent daar toestemming voor geeft. 

De pauzes breng je door in de Arena of buiten, daar mag je ook eten en drinken. Leerlingen blijven op het terrein tijdens de pauze en tijdens tussenuren. Lessen worden zoveel mogelijk opgevangen. Leerlingen hebben altijd, ook voor het vak dat uitvalt, hun boeken bij zich.

Het Nieuwe Eemland is natuurlijk een drugs-, rook- en alcoholvrije school. 

Pesten is niet leuk. Een geintje moet kunnen, maar pesten accepteren we niet. Verlaag je niet tot pestgedrag en maak ook zelf duidelijk dat je het met dat gedrag niet eens bent.

Voor het antipestprotocol klik hier

We gaan uit van het hebben van respect voor de ander. Alle vormen van geweld, wapens en vuurwerk zijn natuurlijk niet toegestaan.

Leerlingen kunnen iedere dag activiteiten hebben tot 17.00 uur. Maak andere afspraken dus na die tijd. Het rooster kan gedurende het jaar wijzigen.

De schoolleiding van Het Nieuwe Eemland streeft ernaar de lesuitval tot een minimum te beperken. Voor de onderbouw geldt bovendien een aangepast dagrooster, waardoor bij eventuele lesuitval een docent of schoolassistent beschikbaar is voor een invaluur in de betreffende klas.

Bij tussenuren is de studiezaal of mediatheek beschikbaar. Bijvoorbeeld bij schoolexamens, de (mondelinge) toetsweken, scholing van docenten, begeleiding van werkweken, excursies en kortdurende ziekteperiodes van docenten is lesuitval onvermijdelijk.

Het kan zijn dat de conrector beslist dat een leerling geschorst moet worden vanwege het getoonde gedrag. Als ouders in beroep willen gaan tegen de beslissing tot schorsing, kunnen zij dat doen bij de rector van Het Nieuwe Eemland. Een schorsing wordt gemeld aan de leerplichtambtenaar. Een verwijdering van school gebeurt door de rector van Het Nieuwe Eemland op voordracht van de conrector. Tegen een beslissing tot verwijdering kunnen ouders in beroep gaan bij het College van Bestuur van Meerscholen.

RSPF5453