Internationalisering

Verslag uitwisseling Besançon

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen en docenten over de grenzen heen kijken en kennismaken met andere culturen en leefgewoonten. Leerlingen krijgen daarnaast ook de kans om zich bewust te worden van hun eigen identiteit en om hun communicatieve vaardigheden in een andere taal te verbeteren. We doen dit met uitwisselingen, werkweken en andere bezoeken in het buitenland in zowel de onderbouw als de bovenbouw. We bedienen hiermee diverse doelen zoals het uitbreiden van de culturele horizon door een bezoek te brengen aan musea en/of gebouwen. Leerlingen krijgen daarnaast ook de kans om zich bewust te worden van hun eigen identiteit en de mogelijkheden om hun communicatieve vaardigheden in een andere taal te verbeteren. Tot slot wordt er ook een beroep gedaan op de sociale vaardigheden van de leerlingen: hoe red jij jezelf in het buitenland?

Wat valt er onder internationalisering?

  • De uitwisselingen
  • De internationale projecten
  • De studiereizen

Voor uitgebreide informatie per item (ook formulieren) kunt u op de linkjes klikken.

De uitwisselingen

Voor de uitwisselingen 2018-2019 klik hier

Studiereizen/ werkweken 2018

  • Engeland: Londen/Brighton
  • Denemarken: Kopenhagen
  • Tsjechië: Praag
  • Frankrijk: Lyon
  • Oostenrijk: Salzburg

Erasmus+ project
Onze school heeft voor het eerst deel genomen aan een Erasmus+ project. Samen met zes andere scholen uit Italië, Spanje, België, Macedonië, Griekenland en Oostenrijk hebben we drie jaar lang aan het project Beyond and louder than words gewerkt. Doel van het project was verschillende leerstrategieën met elkaar uitwisselen om de motivatie van leerlingen te verhogen en de internationale dimensie van onze school te versterken. In elk land hebben conferenties plaatsgevonden waar zowel docenten als leerlingen vertegenwoordigd waren. Dit was een ultieme kans voor zowel onze leerlingen als de betrokkene docenten om nieuwe Europese schoolsystemen te ontdekken, kennis te maken met nieuwe leerstrategieën, zich als wereldburger van de 21ste eeuw te ontplooien en de eigen grenzen te verleggen.

De uitkomsten en producten van het project zijn vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerde. De scholen hebben samen een website gebouwd waar publicaties en lesplanners te vinden zijn. Voor meer informatie http://ka2sevencountries.altervista.org/

Meer informatie:
Mevrouw Diana Brug: d.brug@hetnieuweeemland.nl
Mevrouw Ursula Grotens: u.grotens@hetnieuweeemland.nl