Gymnasium

Het gymnasium van Het Nieuwe Eemland bestaat al sinds het begin van haar bestaan, vanaf 1955 toen de school nog Constantijn College heette. Op het gymnasium krijg je modern onderwijs en er worden veel leuke dingen georganiseerd. Ieder jaar gaan we op excursie naar een stad waarin nog duidelijk te zien is welke invloed de Romeinen hebben gehad, zoals Nijmegen en Trier in Duitsland. Geregeld bezoeken we een tentoonstelling of een toneelvoorstelling. Bijvoorbeeld de tragedie over de tovenares Medea, die haar kinderen vermoordt. Of we gaan naar het Paleis op de Dam, het Valkhofmuseum in Nijmegen of het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ook is er in de bovenbouw de onvergetelijke Romereis. We vinden het belangrijk om naast de lessen op school dit soort uitstapjes buiten de schoolmuren te maken, omdat je juist dan kunt ervaren hoe groot de invloed van de klassieke cultuur nog is.

Wat is er anders in de gymnasiumklas? 
je bent niet alleen slim, maar je kunt ook een flink studietempo aan. Je hebt een brede belangstelling en je bent nieuwsgierig om op onderzoek uit te gaan. De docenten zullen je uitdagen en prikkelen. Naast de lessen Latijn krijg je vanaf klas 1 wetenschapsoriëntatie.
Je doet mee aan activiteiten die voor alle leerlingen uit je jaarlaag worden georganiseerd en je gaat naar dezelfde feesten. Maar er zijn ook andere, vakoverstijgende projecten, zoals een verhalenproject en een onderzoeksproject, activiteiten en extra excursies.

Je kunt op Het Nieuwe Eemland op twee manieren een gymnasiumopleiding volgen. 

De eerste manier is: 
Je meldt je aan voor de gymnasiumbrugklas. Je hebt dan een positief vwo-advies van je basisschool nodig. Natuurlijk wil je het zelf ook graag! In de gymnasiumbrugklas volg je naast de andere vakken al direct Latijn; in klas twee en drie volg je ook Grieks. Na klas 3 kies je je examenvakken en kies je Latijn of Grieks als verplicht vak.
Je krijgt vanaf klas 1 Cambridge Engels in plaats van het reguliere Engels. Hier zijn kosten aan verbonden: 40 euro voor extra activiteiten en materiaal en 200 euro voor deelname aan het examen (optioneel). Ook volg je wetenschapsoriëntatie.

De tweede manier is: 
Je kunt je aanmelden voor een brugklas vwo. (Op het vwo krijg je ook wetenschapsoriëntatie.)
In de brugklas vwo krijg je in de eerste klas een aantal kennismakingslessen Latijn. Als je gemotiveerd bent en goed scoort, bestaat de mogelijkheid om na de eerste klas in te stromen in de gymnasiumklas (mits er plek is). Daar hoort een speciaal traject bij aan het einde van het eerste en aan het begin van het tweede jaar.

Als er te weinig aanmeldingen zijn om een aparte gymnasiumklas te vormen, dan komt er een combinatieklas gymnasium en vwo.