EEM-project, sportklas en EEM-uren
Elke brugklasleerling komt in een basisklas: mavo/havo, havo/vwo of vwo. In een basisklas krijgt een leerling alle vakken die hij nodig heeft om in de bovenbouw verder te gaan. Daarnaast werken alle leerlingen in de onderbouw 1 middag per week aan een door henzelf gekozen EEM-project of volgen zij clinics in de sportklas.
Iedereen heeft talenten. Wij willen graag dat je je talenten nog verder ontwikkelt.
• Tijdens de EEM-projecten werken alle leerlingen van hetzelfde leerjaar 1 middag per week samen aan een project dat zij gekozen hebben.
• De leerlingen die voor de sportklas kiezen volgen op die middag clinics in en buiten de school.
• Er zijn geen speciale toelatingscriteria.
• De leerlingen die voor de sportklas kiezen, doen dat gedurende de hele onderbouw. De leerlingen die voor de EEM-projecten kiezen, kunnen jaarlijks hun keuze maken.
Bij de EEM-uren kiezen leerlingen of ze zich verder willen verdiepen in een vak, juist wat extra hulp willen voor een vak, huiswerk willen maken of aan de slag gaan met iets heel anders, zoals bijvoorbeeld sterrenkunde, programmeren, filosofie, yoga of het schoolkoor.
Naast het basisprogramma lichamelijke oefening (l.o.) in de basisklas, ga je in de sportklas net een stapje verder dan in de gewone gymnastiekles. In de talentklas sport ga je een middag per week met leerlingen uit andere brugklassen andere sporten doen dan je normaal in de lo-lessen doet. Je gaat daarvoor vaak met je klas op pad naar locaties in de buurt van de school, waar je les krijgt van specialisten in die sport. En je leert niet alleen meer over sport, maar ook over samenwerken, leidinggeven en organiseren. Je kunt trouwens bij ons in de bovenbouw ook sport als examenvak kiezen. In de mavo heet dat LO2, in havo en vwo is dat BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij).
Het Nieuwe Eemland heeft drie sportvelden. Daarnaast beschikt de school over drie sportzalen, waarvan we er twee kunnen omtoveren tot een grote sporthal. In verband met het aanbieden van clinics vragen wij een extra financiële bijdrage.
In je basisklas maak je kennis met tekenen en handvaardigheid, maar het extra krijg je tijdens het EEM-project beeldende kunst. Je leert nieuwe dingen: digitale technieken, bijzondere beeldende druktechnieken, fotografie, keramiek, enz. Elke week ga je, samen
met andere leerlingen, aan de slag met een thematisch project. Je onderzoekt wat kunstenaars met het thema hebben gedaan. Dan ga je zelf aan de slag.
In de basisklas krijg je lessen drama en muziek. Als je het leuk vindt om muziek te maken, toneel te spelen, films te bedenken, enz., kies je daarnaast voor het EEM-project podiumkunst. Je gaat dan met leerlingen van andere klassen aan de slag met acteren, muziek maken en componeren bij een toneelstuk of film, dansen, enz. Je onderzoekt wat kunstenaars doen en gaat er vervolgens samen met de andere leerlingen uit je groep mee aan het werk. Onze school heeft een prachtig theater, een mooi muzieklokaal met studio’s en verschillende lokalen tekenen en handenarbeid.
In de basisklas maak je kennis met science, wiskunde, biologie, natuur- en scheikunde. Bij het EEM-project onderzoek werken deze vakken samen. Tijdens de lessen ga je ontwerpen en bouwen, ontdek je de mogelijkheden van de 3D-printer, leer je programmeren, proefjes en onderzoek doen. Dit doe je niet alleen natuurlijk, maar samen met andere leerlingen die voor deze klas gekozen hebben. Daarnaast ontdek je dat technische vakken leuk zijn en dat heel veel beroepen hiermee te maken hebben. De talentklas onderzoek doet mee aan scholenwedstrijden zoals lego league en Bouwbazen.
In het EEM-project wereld werken vakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde en biologie samen. Elke week werk je een middag samen met andere leerlingen aan een thema. Het basisprogramma van de vakken krijg je in de basisklas. Bij het EEM-project ga je de diepte in of ga je juist een onderwerp onderzoeken dat niet in het basisprogramma zit. Hoe verandert de wereld om ons heen? Hoe komt dat? Leerlingen hebben in de afgelopen jaren een project over wonen gedaan, daarbij ook hutten gebouwd in het bos en bedacht hoe je met je gezin in luxe kunt wonen op slechts 25 m², gevlogd over de hipste stad van Nederland, gekookt in het leerhotel naast de school en onderzocht hoe je hygiënisch met je eten om moet gaan. In het derde leerjaar zetten ze nu bijvoorbeeld een bedrijfje op om te ontdekken wat daar eigenlijk allemaal bij komt kijken.