Gymnasium: veel meer dan alleen de Klassieke Oudheid!

Je bent niet alleen slim, maar kunt ook een flink studietempo aan. Daarnaast heb je een brede belangstelling en ben je nieuwsgierig om op onderzoek uit te gaan. Herken je je hierin? Dan is het gymnasium iets voor jou!

 

Het gymnasium staat erom bekend dat je de talen Latijn en Grieks leert. Maar het is meer dan dat. Het gymnasium is een onderdompeling in oude culturen en teksten, die in onze huidige tijd nog steeds grote invloed hebben op het gebied van politiek, wetenschap, geneeskunde, rechten, zelfkennis, spreekvaardigheid en meer. Via het gymnasium leer je ook je eigen wereld beter begrijpen.

 

In de vwo brugklas start je met Latijn. In vwo 2 krijg je ook Grieks. Naast de talen leer je ook de cultuur van de Grieken en Romeinen kennen. Wat is de invloed van deze Klassieke Oudheid op onze tijd? En wat kun jij eigenlijk met deze kennis? De docenten zullen je uitdagen en prikkelen. In de onderbouw is er ook een jaarlijkse gymnasiumdag, waarin we elk jaar een ander klassiek thema centraal stellen. Gymnasiasten uit de bovenbouw ondersteunen deze dag door bijvoorbeeld workshops te geven.

 

Na vwo 3 kies je je examenvakken en wordt Latijn een verplicht examenvak.

 

Verspreid over de zes leerjaren bieden we veel excursies aan. Want juist buiten de schoolmuren ervaar je hoe groot de invloed van de klassieke cultuur nog altijd is. Daarom gaan we bijvoorbeeld naar een stad waarin de invloed van de Romeinen nog duidelijk is te zien, zoals Nijmegen of het Duitse Trier. Ook bezoeken we regelmatig een tentoonstelling of toneelvoorstelling, bijvoorbeeld de tragedie over de tovenares Medea die haar kinderen vermoordt. Of een bezoek aan het Paleis op de Dam, het Valkhofmuseum in Nijmegen of het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. En dan is er in de vijfde klas natuurlijk de onvergetelijke Romereis.

 

Verder geldt dat wat we op het vwo bieden ook voor gymnasiumleerlingen geldt. Van het vak wetenschapsoriëntatie tot internationale uitwisselingsprogramma’s en ons excellentieprogramma!

D&R Fotografie-Het nieuwe Eemland 2017RSPF3758