Groep 8

Het Nieuwe Eemland:

de school voor jou?

Voor jou is het belangrijk erachter te komen of Het Nieuwe Eemland jouw nieuwe school wordt. Dit doe je door bij ons te komen kijken, maar ook door erover te lezen.

Klik hier voor het overzicht van de open dagen.

In het kort onze school

Voor jou? 
Het Nieuwe Eemland wil dat je je prettig voelt bij ons op school. Een groot deel van de dag zit je op school en wij willen dat jij het dan naar je zin hebt. De docenten en de mentor doen er van alles aan om hiervoor te zorgen. Dit gebeurt in de les, maar ook buiten de les.
Leren is bij ons belangrijk. Wij willen dat je zo snel mogelijk een diploma haalt dat overeenkomt met wat je kunt. De lessen zorgen ervoor dat je op een actieve manier leert. Zo onthoud je het beter. Ook leer je samen te werken, twee weten er meer dan één, toch?
Wij vinden dat iedere leerling mag zijn zoals hij of zij wil zijn. Respect voor elkaar is heel belangrijk. Wij hebben allerlei afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat dit gebeurt. Pesten vinden wij niet goed. In de mentorles besteden we daar aandacht aan. Ook hebben wij een anti-pestprotocol.
Het Nieuwe Eemland is een open katholieke school. Dat betekent dat iedereen welkom is, maar dat je de lessen godsdienst volgt en meedoet met activiteiten die ermee te maken hebben.

Opleidingen 
Je kunt kiezen uit één van de vier opleidingen die wij aanbieden: gymnasium, vwo, havo en mavo. Voor leerlingen met een mavo- of havo-advies geven onze brugklassen mavo/havo en havo/vwo jou de kans erachter te komen welke opleiding bij jou past: mavo, havo of vwo.
De leerlingen met een vwo- of gymnasiumadvies komen in een vwo- of in een gymnasiumklas terecht.

Onderwijs
Welke opleiding je bij Het Nieuwe Eemland volgt, ons onderwijs is voor elke leerling hetzelfde: wij willen dat jij goed onderwijs krijgt, daar zorgen onze docenten voor. Verder dagen wij jou uit je talenten te laten zien en verder te ontwikkelen. Door actief te zijn tijdens de les leer je sneller en onthoud je beter. Leren van en met elkaar is belangrijk tijdens de les, dat betekent dat je vaak met anderen samenwerkt.

Advies basisschool 
Voor de plaatsing in een van onze brugklassen vinden wij het advies van je juf of meester het belangrijkst. Hij of zij kent jou goed en weet wat je kan.

 • Met een mavo-advies kom je in de mavo/havo-klas terecht
 • Met een havo-advies kom je in de havo/vwo-klas terecht
 • Met een vwo-advies kun je geplaatst worden in de vwo-klas of in de gymnasiumklas
 • Met een gymnasium-advies kom je in de gymnasiumklas terecht
  .

Basisklas
Je komt  in een basisklas waar je alle vakken krijgt die je nodig hebt, zodat je alles straks kunt kiezen in de bovenbouw.  Elke basisklas heeft een mentor. Drie keer per week heb je mentortijd, waarbij je leert hoe je het beste kunt leren. En waarin je goed leert samenwerken met je klas.

EEM-uren
Bij de EEM-uren kies je of je je verder wilt verdiepen in een vak, juist wat extra hulp wilt voor een vak, huiswerk wilt maken of aan de slag gaat met iets heel anders, zoals bijvoorbeeld sterrenkunde, programmeren, filosofie, yoga, het schoolkoor, enzovoort.

Sportklas of Eemproject
Op onze school heb je nog meer te kiezen: Je kunt ervoor kiezen om met de sportklas 1 middag per week clinics te volgen in en buiten Amersfoort of je kiest voor één van de 4 EEM-projecten, namelijk onderzoek, wereld, beeldende kunst of podiumkunst.  Je gaat  dan je basisklas uit en gaat samen met leerlingen van andere klassen, van mavo, havo, vwo en gymnasium, dit project volgen. Zo leer je ook veel leerlingen uit andere klassen kennen en leer je met veel mensen samenwerken. En elk jaar kan je een ander project kiezen.

Versterkt Engels
Vanaf de brugklas krijgt elke leerling in de brugklas versterkt Engels. We doen dat met de Cambridgemethode. In de lessen wordt voornamelijk Engels gesproken, het lesmateriaal is meestal Engelstalig en alle leerlingen van mavo, havo, vwo en gymnasium kunnen in leerjaar 3 of 4 deelnemen aan een Cambridge-examen. Met het internationaal bekende Cambridgecertificaat kun je overal goed je niveau van de Engelse taal aantonen.

Breng je eigen tablet, netbook of laptop mee
Naast leer- en werkboeken gebruik je de digitale wereld in de lessen. Je neemt je eigen apparaat mee naar de lessen..

In het kort onze sterke punten:

 • In de lessen is naast een gezamenlijk deel (voor uitleg, bijvoorbeeld) tijd om zelfstandig te werken en om samen te werken aan de lesstof.
 • In de Sportklas of bij het EEMproject werk je verder aan het ontwikkelen van jouw talenten. Je kunt zelf kiezen!
 • Na de lessen volg je een paar keer per week EEM-uren. Daarin kun je aan de vakdocenten extra uitleg vragen, je verder verdiepen in een vak, huiswerk maken of met hele andere interessante onderwerpen aan de slag (zoals sterrenkunde, Spaans, een extra kunstvak of misschien wel yoga en koken!
 • Onze resultaten zijn dik in orde! De bevorderingspercentages van leerjaar 1 naar het examenjaar, en ook de examenresultaten. Daar zijn we trots op!
 • De mentor zorgt ervoor dat de leerlingen zich thuis voelen. Hij of zij wordt geholpen door een tutor, een leerling van een van de hogere klassen.
 • We hebben een breed aanbod voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
 • Leerlingen die een extra uitdaging aankunnen doen mee aan diverse excellentieprogramma’s.
 • Ouders en leerlingen kunnen de resultaten, huiswerk en aanwezigheid volgen via het eigen webportaal, Magister.
 • Onze lokalen zijn goed ingericht en hebben een digitaal schoolbord
 • De betrokkenheid van leerlingen, ouders en docenten bij elkaar en bij de school is groot: leerlingen en ouders denken en praten mee over onderwijsontwikkelingen voor de school.
 • Excursies, werkweken, internationale uitwisseling en (maatschappelijke) stages zorgen ervoor dat je kennis maakt met de wereld buiten school
 • Er zijn allerlei uitdagende activiteiten, zoals de debatclub, sporttoernooien, theater- en dansproductie en  brugklasmusical
 • Een goed rooster zorgt ervoor dat brugklassers geen tussenuren hebben
 • Onze school is één van de mooiste schoolgebouwen van Nederland en ook nog eens een Rijksmonument.

>>lees meer>>