Voor heel veel leerlingen heeft “het buitenland” een grote aantrekkingskracht. Het opdoen van nieuwe ervaringen, het leren kennen van nieuwe mensen, culturen en gewoontes, het verbeteren van je spreekvaardigheid, werken aan je zelfstandigheid en zelfredzaamheid en de drang naar meer vrijheid. Alle argumenten zijn waar. Ook voor je latere carrière kan een buitenlandervaring van grote waarde zijn, want hoewel een overgrote meerderheid het zou willen, is het maar een kleine minderheid die het ook daadwerkelijk doet. Je laat er ondermeer mee zien dat je ondernemend, nieuwsgierig en zelfredzaam bent. Je hebt meer levenservaring en dat wordt door veel werkgevers als een groot pluspunt gezien. Hieronder vind je een groot aantal sites met allerlei zaken die te maken hebben met “het buitenland”.

– http://www.go-europe.nl
(Wil je weg uit Nederland en verlang je naar een buitenlands avontuur, maar je weet nog niet of je wilt gaan studeren, werken, stage lopen of vrijwilligerswerk doen, dan biedt Eurodesk Nederland ook een site waar jongeren veel informatie op kunnen vinden)

– http://www.bachelorsportal.eu/
(Een overzicht van studies en opleidingen in Europa)

– powerpoint over studeren in de Engeland (UK)

– http://www.educations.com/
(Een overzicht van studies in het buitenland naast veel praktische informatie)

– http://www.stagehuis.nl/stage
(Stagehuis.nl biedt tegen betaling hulp bij het vinden van een passende stage – of afstudeerplek en kan ook begeleiding bieden bij het regelen van allerlei praktische zaken)

– http://assenederland.nl/
(Internationale uitwisselingsprogramma’s voor de jeugd van 15 tot 19 jaar.)

– http://www.ustudy.eu/
(UStudy is het Nederlandse onafhankelijke adviesbureau voor studeren in de VS. Het kenmerkt zich door expert advies en professionele, persoonlijke plaatsingstrajecten op maat. AI honderden leerlingen (en sporters) zijn via UStudy in de VS geplaatst: van high schools tot community colleges tot Ivy League universiteiten.)

– http://www.yfu.nl/
(Youth for Understanding verzorgt uitwisselingsprogramma’s -tegen betaling- naar het buitenland. Je woont bij een gastgezin en gaat naar de plaatselijke high school of een college. Leeftijd: tussen de 15 en 23 jaar)

– http://www.stshighschool.nl/netherlands/
(Als je tussen de 15 en 18 bent biedt STS High School de mogelijkheid om een jaar naar een High School in het buitenland te gaan. Je verblijft in een gastgezin en gaat naar de plaatselijke school. STS biedt programma’s voor uitwisseling over de hele wereld)

– http://www.projecttrust.org.uk/
(Project Trust is een organisatie die ieder jaar ongeveer 200 vrijwilligers uitzendt naar 24 verschillende landen over de wereld waar zij de kans krijgen te wonen en werken maar ook om te reizen)

– www.jourdains.co.uk
(Wanneer je een bepaalde periode als au-pair in Engeland aan het werk wilt, zou je dat onder andere via dit bureau kunnen doen)

– http://www.afs.nl/
(AFS helpt bij het regelen van zomercursussen, highschool year, 1 jaar universiteit, gastgezin zoeken en tijdelijk werken in het buitenland)

– http://www.ibo.org
(Bijna 2.000 scholen in meer dan 120 landen bieden het International Baccalaureate (IB) programma aan. Dit diploma geeft toegang tot universitaire instellingen overal ter wereld. Deze pre-universitaire opleiding van twee jaar is bedoeld voor de scholieren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar. Een IB-diploma wordt door Nederlandse instanties erkend als gelijkwaardig aan het vwo)

– http://www.uwc.nl/
(United World Colleges is een internationale organisatie die tot doel heeft onderling begrip tussen mensen van verschillende culturen en achtergronden te bevorderen. Dit doet UWC door het aanbieden van gezamenlijk onderwijs op de UWC-scholen en de UWC Short Courses. De Nederlandse UWC-school staat in Maastricht. Bedoeld voor jongeren van 15-24 jaar)

– http://www.nuffic.nl/
(Algemene informatie over studeren in buitenland: Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs)

– http://www.bureaubuitenland.nl/
(Bureau Buitenland is een onafhankelijk particulier adviesbureau voor iedereen die voor een bepaalde periode naar het buitenland wil gaan)

– http://education.kilroyworld.nl/
(KILROY education helpt je kosteloos als je wilt gaan studeren in o.a. Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Verenigde Staten, Hawaï, Zuid-Afrika, Maleisië, Singapore of het Verenigd Koninkrijk)

http://www.worldwide.edu/
(Een overzicht van opleidingen in het buitenland)

– http://www.scholarshipportal.eu/
(Een overzicht van studies in het buitenland en informatie over beurzen)

– http://www.joho.nl/
(Een site met informatie over werk-, studie-, stage-,  au pair- en talenreisprogramma’s in het buitenland)

– http://www.travelactive.nl/
(Een site met informatie over werk-, studie-, stage, – au pair- en talenreisprogramma’s in het buitenland)

http://www.activity.aupair.nl/
(Een site met informatie over werkvakanties, vrijwilligerswerk, au pair- en eco-projecten)

– http://www.ef.com/
(Een site over taalstudies in het buitenland: Education First helpt je – tegen betaling – als je een jaar naar het buitenland wilt. Een taalcursus van een aantal weken/maanden kan ook)

 http://www.study-in-italy.it/
(Een site met alle studierichtingen in Italië)

– http://www.siw.nl
(Een site over internationale vrijwilligersprojecten)

– http://www.grensinfopunt.nl/
(Een site over mogelijkheden om te studeren en werken in het buitenland)

– http://backpackcentrale.nl/
(Een site die je kan helpen bij de hele organisatie rondom een buitenlandse reis)

– Powerpointpresentatie over Studeren in het Buitenland

Buiten de vakantie doen de meeste jongeren hun eerste echte buitenlandervaring op als student. Je kunt een afstudeerstage in het buitenland regelen of bijvoorbeeld je masteropleiding in het buitenland doen, maar het is ook mogelijk om je hele bacheloropleiding in het buitenland te doen. Een uitwisselingsprogramma is de gemakkelijkste manier om een deel van je studie in het buitenland te volgen. Vrijwel alle hogeronderwijsinstellingen in Nederland hebben in het kader van deze programma’s uitwisselingsovereenkomsten gesloten met buitenlandse instellingen. Het voordeel is dat er vaak al veel voor je geregeld is.